Shiatsu - tradicionalna vještina harmoniziranja tijela, uma i duha

 

Dodirni me, osjeti me!

 

Naše suvremeno vrijeme sve je bogatije s manje razumijevanja, povezanosti i dodira među ljudima. Sve je manje i povezanosti nas samih s našim tijelom, umom i duhom i prepoznavanje onoga što nam je doista potrebno. A, svi mi imamo temeljnu ljudsku potrebu da nas se dodirne i da dodirujemo.

Kada nas boli ili u nekom dijelu tijela osjećamo neugodu mi se instinktivno dodirujemo – pokušavamo si pomoći, razumjeti zašto boli. To je osnova shiatsua. Svatko je sposoban pomoći sam sebi a time, uz adekvatnu edukaciju, i drugima. Shiatsu praktičar će vas čuti, osjetiti gdje vas je potrebno dotaknuti, gdje vam nedostaje, gdje se energija zablokirala, što treba podržati, pojačati a što umiriti.

 

Vještina koja živi i razvija se više od pet tisuća godina

Shiatsu ima dugu povijest. Rađanje shiatsua slijedilo je humanu želju pomaganja najbližima. Tehnike iz kojih je nastao shiatsu potječu iz stare Kine i tzv. Tao Yin metoda, tradicionalne kineske medicine, odakle su kasnije prenijete u Japan a potom i širom svijeta. Shiatsu je sinteza vještina i principa: Yina i Yanga, Judo principa, Do-In tehnike, Ampukua (abdominalna masaža), Amma tehnike, koju su tradicionalno radile slijepe osobe, itd.

Od svog začetka shiatsu je bio i ostao živa vještina, vještina koja se stalno razvija, nadopunjuje i usavršava spajajući umijeća istoka i zapada već više od pet tisuća godina. Tradicionalna kineska medicina nadopunjuje se s japanskim vještinama te sa zapadnjačkim poznavanjem anatomije, fiziologije i psihologije ali i tehnikama kao što su kiropraktika i osteopatija.

S obzirom da je shiatsu živa vještina danas postoje različiti stilovi shiatsua: Shiatsu pet elemenata, Zen shiatsu, Namikoshi shiatsu, Shiatsu-Do, Tsubo shiatsu, Oha shiatsu i drugi, te u novije vrijeme i vodeni shiatsu, a u mnogim zemljama sve popularniji postaje i shiatsu za životinje, koje u njemu neizmjerno uživaju.

 

Pritisak prstima na tijelo

Teško je nekome tko nikada nije kušao shiatsu objasniti što je to. Lakše je reći što shiatsu nije. On nije masaža jer masaža podrazumijeva površinski rad na tijelu i njegovoj strukturi. Također, on nije akupresura niti akupunktura. Shiatsu je nešto puno šire i dublje.

Japanska riječ shiatsu sastoji se od riječi shi, koja znači prst, i atsu, što znači pritisak pa shiatsu u izravnom prijevodu znači «pritisak prstima na tijelo». Shiatsu je, osim svladavanja znanja i tehnika, također i vrlo intuitivna vještina jer podrazumijeva da shiatsu praktičar može dobiti uvid u ono što doista njegovu klijentu treba. Shiatsu tretman je u svojoj biti postupak ponovnog uspostavljanja i održavanja zdravlja kroz uravnoteživanje i obnavljanje protoka Ki energije (Chi ili Qi) – životne energije - putem meridijana uz pristup osobi kao cjelini.

Orijentalna tradicija opisuje i poima svijet kao energiju, njena kretanja i mijenjanja. Sve što jest je manifestacija vitalne univerzalne energije, odnosno Kia. Ki energija je ono što razlikuje živo od neživog, primarna supstanca, motivirajuća životna snaga, snaga koja beskonačno ujedinjuje i raspršuje, animira i pokreće te mijenja. Ona povezuje energiju u materiju i bez nje se ništa ne bi držalo zajedno. Sve što jest posjeduje Ki u nekom stupnju. U Orijentalnoj medicini harmonija Kia unutar ljudskog tijela smatra se osnovicom zdravlja, blagostanja i napretka.

Meridijani su pak kanali kojima protječe Ki i oni čine energetsku mrežu tijela. Svi se meridijani slijevaju u Haru (abdomen), koja je težište tijela, i formiraju neprekidan krug. Putem meridijana dostavlja se energija svim organima, tkivima i tjelesnim sustavima. Meridijani ne postoje u fizičkom obliku u tijelu, kao što postoje primjerice krvne žile. Također, oni ne mogu postojati bez Ki energije kao što sunčeve zrake ne postoje bez sunca. Kada čovjek umre s njime prestaju postojati i meridijani i Ki, iako se na mjestima kojima su prolazili može zamijetiti da je koža tanja, a završeci živaca razgranatiji.

Shiatsu tretman

Shiatsu tretman se radi na podu na podlozi, osoba je odjevena a tretman traje oko jedan sat. Shiatsu praktičar najčešće prilikom tretmana kao alat koristi ruke, palčeve, prste ali i koljena, laktove i stopala. Kakav će tretman biti ovisi kako o primatelju tretmana tako i o shiatsu praktičaru, što svakog praktičara čini svojevrsnim umjetnikom. Nikada se neće dogoditi da dva puta primite identičan shiatsu tretman.

Zadatak shiatsu praktičara nije baviti se simptomima i posljedicama premda ih se shiatsuom uspješno ublažava ako ne i otklanja. Njegov je zadatak otkriti gdje se krije disbalans i kroz ciljani rad na tijelu stimulirati Ki, osloboditi blokade, uravnotežiti energiju, podržati kod primatelja slaba područja i stimulirati primateljevu prirodnu snagu iscjeljenja. Praktičar to čini primjenjujući pritisak različite dužine i intenziteta duž meridijana i drugih, specifičnih područja tijela te koristeći niz tehnika poput istezanja i rotacija, ljuljanja, strukturalnog rada itd.

Mogli bismo reći da se shiatsu bazira na zakonu fizike koji kaže da kada se primjeni sila na neki objekt taj objekt jednako tako reagira na izvor sile. Odnosno, kada shiatsu praktičar stimulira primatelja tretmana pritiskom, rotacijama, ljuljanjem, trljanjem i sličnim, u tijelu primatelja zbiva se unutrašnja reakcija na vanjski podražaj. Detektiranjem tih unutrašnjih promjena iskusan shiatsu praktičar primjenjuje drugačiju, promjenama i osobi prilagođenu stimulaciju. Tretman je dvosmjerna razmjena informacija između primatelja i davatelja shiatsa, stimulacija i reakcija, baš poput razgovora. Što je netko komunikacijski kompetentniji to je i razgovor svrsishodniji i kvalitetniji, baš kao i shiatsu tretman.

Shiatsu ublažava stres, smiruje živčani sustav, poboljšava probavu, jača imunološki sustav, pozitivno utječe na psihička stanja, smanjuje menstrualne tegobe, jača koncentraciju, otklanja bolove muskuloskeletalnog sustava, regulira krvni tlak, a može se primjenjivati i kroz trudnoću, u pripremi za porod, pri porodu samom itd. Shiatsu je iznimno dobar za uspostavu tjelesne i psihičke ravnoteže te time i u prevenciji nastanka težih poremećaja ili pak bolesti. Doista, shiatsu pozitivno i stimulativno ili opuštajuće djeluje na sve tjelesne sustave, um i duh.

Tijelo je sofisticirani mehanizam

Ljudsko tijelo je vrlo složeni i sofisticirani mehanizam i svaki je njegov dio ovisan o cjelini. Poremeti li se jedan dio cjeline u određenom razdoblju, koje je za svakog čovjeka individualno, događaju se poremećaji i u drugim dijelovima mehanizma. A naše tijelo nas uvijek na to upozori. Isprva nam na ukazuje da nešto ne štima jer smo umorni ili nesretni ili bijesni. Kasnije različite teškoće postaju jače i fizički prisutnije – poput pojave alergija, nesanice, probavnih i menstrualnih problema, debljine ili podložnosti infekcijama. Sve nas to slabi. Na samom kraju, ne poslušamo li svoje tijelo i ne poduzmemo li nešto, poremećaj će se očitovati u vrlo konkretnom obliku u vidu neke bolesti.

Uzrok a ne simptom ili posljedica

Otkriti uzrok a ne liječiti/zataškavati simptom – to je put. Danas, u ovom modernom svijetu podržanom modernom znanošću, koja je gotovo postala religijom, često se ne bavimo pravim uzrokom neke neravnoteže, disharmonije, poremećaja ili bolesti već samo površno i nestrpljivo vidljivim simptomima i posljedicama kako bi ih se što prije riješili.

Svaki je čovjek, iako dio cjeline na koju utječe i koja utječe na njega, zasebna, specifična jedinka i uzroci bolesti, kojih se moderna civilizacija toliko plaši, ne moraju za sve biti identičnima. Za nekog je to emocionalni stres koji godinama proživljava u lošem braku, za drugog nedostatak ljubavi roditelja, način razmišljanja, prehrane itd. Naravno da u obzir treba uzeti i sve ono što konvencionalna medicina pripisuje uzrocima bolesti. Dakle, teško je naći jedinstveni lijek koji će izliječiti sve ljude koji boluju od iste bolesti.

No, u shiatsuu nam nije namjera baviti se bolešću iako praktičarima dolaze i bolesni ljudi. Shiatsu praktičar pokušava otkriti mjesto i uzrok neravnoteže i osnovni mu je cilj pomoći primatelju tretmana da ju ponovno uspostavi. Zato shiatsu nije medicina niti ima tendenciju njome postati. Shiatsu također nije ni masaža ni terapija. On nije čarobni štapić koji će odmah ukloniti sve čovjekove probleme i bolesti. Najbolje je reći da se kroz shiatsu nastoji ojačati sve sustave tijela kako bi se ono samo moglo iscijeliti.

Bit je prihvatiti odgovornost

Shiatsu se ne kosi s modernom medicinom ali ima korjenito drugačiju postavku u svojoj srži. Osnovna postavka shiatsua je – djelovanje bez namjere, odnosno podrška. Podrška drugom biću da učini upravo ono što je potrebno da ponovno uspostavi ravnotežu i harmoniju. Osnova je također da primatelj shiatsua osvijesti da nužno sam mora djelovati i mijenjati sebe želi li ponovno postići harmoniju ili se izliječiti.

Shiatsu traži aktivaciju i transformaciju kako shiatsu praktičara koji svoju transformaciju započinje školovanjem i nastavlja je do kraja svoga života kroz samorazvoj, tako i onoga koji prima shiatsu tretmane. Svaki čovjek je u potpunosti odgovoran za sebe i za svoje zdravlje. Kako bismo očuvali harmoniju i obnovili tijelo, um i duh za svakog od nas je važno da prihvatimo odgovornost za sebe i postanemo proaktivni. Prvenstveno o nama samima ovisi jesmo li sretni ili nesretni, zdravi ili bolesni. Kvaliteta našeg življenja određuje kakav će nam biti život.

Svaka neravnoteža na bilo kojoj razini – tijela, uma ili duha – ovdje je da nas podsjeti da ne slijedimo svoju osnovnu prirodu. Odnosno, da činimo nešto što našem tijelu, umu i duhu ne odgovora. Naša su tijela iznimno inteligentna, kao i svaka stanica koja nas čini, te nas uvijek upozore i alarmiraju kada naša kvaliteta življenja opada. Pitanje je samo, jesmo li uopće spremni osluškivati i čuti ali i znamo li odabrati put uspostave ravnoteže.

Na žalost, naša civilizacija i čitav život sve se više ubrzava, društvo, obitelj pa i mi sami očekujemo od sebe sve više i više, čak i nemoguće. Usporedo s time opada nam kvaliteta življenja od prehrane, sjedilačkog načina života, stresa, neprijateljstava u poslovnom svijetu, nebrige za vlastito blagostanje i zdravlje itd. Stoga rijetko možemo za nekoga reći da je pretežno u stanju harmonije. Shiatsu ovdje pomaže dvostruko – daje alate shiatsu praktičaru da pomogne sebi, a on ih vrlo rado dijeli s drugima.

Na shiatsu samo kod certificiranog praktičara

U Hrvatskoj djeluje Strukovna udruga shiatsu praktičara Hrvatske (SUSPH) koja okuplja praktičare iz sve tri shiatsu škole koje je priznalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. SUSPH je osnovan s ciljem promicanja i razvoja shiatsu metode kao cjelovitog pristupa radu na tijelu, zaštite probitaka, struke i ugleda shiatsu praktičara te zaštite građana od nekvalificiranih i smoprozvanih shiatsu praktičara.

Danas postoje mnogi vikend seminari ili kratki tečajevi shiatsua. No, kako shiatsu predstavlja vrlo složen i cjelovit pristup čovjeku on zahtjeva sustavno višegodišnje školovanje, koje obuhvaća usvajanje pregršt teoretskih znanja i puno praktične nastave. Nekvalitetno educirani „shiatsu praktičar“ može itekako naštetiti onome tko prima tretman. Zato je iznimno važno da se tretmani primaju od certificiranog praktičara, što jamči njihovu kvalitetu i sigurnost.

Upravo stoga SUSPH izrađuje Registar ovlaštenih shiatsu praktičara Hrvatske. Najvažniji ciljevi Registra su zaštita profesije i certificiranih shiatsu praktičara, onemogućavanje da se «shiatsu praktičarima» nazivaju oni koji nemaju dostatno obrazovanje čime, između ostalog, ugrožavaju klijente i profesiju, te olakšavanje potencijalnim klijentima da dođu do certificiranog shiatsu praktičara.

U interesu je građana i shiatsu praktičara da oni koji žele iskušati shiatsu tretmane svojeg praktičara potraže i provjere njegove reference preko SUSPH-a, koji će ih uputiti izravno na praktičare ili škole. U trenutku kada se izradi Registar će biti javan i dostupan svima - shiatsu praktičarima, građanima, medijima te institucijama.

Borka Cafuk, predsjednica Strukovne udruge shiatsu praktičara Hrvatske

Kontakti:
SUSPH Iločka 24 10000 Zagreb
udrugashiatsup@yahoo.com
Borka Cafuk borka.cafuk@zg.t-com.hr; 091/251-1365

Tajnica SUSP-a Morana Dogan
morana_dogan@yahoo.com